www.sijohansson.com

Hem -> Programmering

Programmering


Direkt till programmen:
Johan - släktforskningsprogram

Bakgrunden

Då och då fördriver jag min tid med att programmera.
Mitt första program skrev jag 1963 i Algol.
Därefter blev det Fortran IV och Assembler för IBM360 under två år på heltid.
I början av sjuttiotalet blev det ett och annat litet hack på Datasaabs D22 och D5.
Sedan kom mikrodatorperioden med Intel ASM och PLM för 8080 och 8086.
Första datorn hemma var en Amstrad med Z80 och CPM och C.
PC och MSDOS tog över och även då blev det en och annan snutt i C.

När version tre av MS Windows fick ersätta den rena MSDOS-miljön blev det avbrott i programmerandet tills jag hittat Visual Basic for Windows. VB höll jag mig vän med från 1993 och fram till några år in på 2000-talet. Sista versionen för min del blev VB6, uppdaterad med 'Service pack 6'.

Mitt sista Microsoftsystem hemma blev Windows 2000 med Service Pack 2. Med SP3 till Win2OOO kom nya licensvillkor som öppnade mina ögon. Under en följd av några år har använde jag Windows allt mindre och Linux allt mera. 2006 kom Kubuntu: Linux tog slutligt över på skrivbordet. Jag trodde att jag därefter skulle slippa behöva dra igång Win2K igen. Mer om detta nedan.

Under år 2008 hittade jag språket Python och kunde återuppta hobbyprogrammerandet. Den sista sucken av mitt windowsprogrammerande blev ett litet VB-program som översatte min gamla släktdatabas från Holger6-format till mitt nya Johan-format med XML-taggar och allt i klartext.
Python är ett programspråk som lever och utvecklas, det fristående grafikpaketet Qt likaså och klisterpaketet PyQt från en tredje källa följer med: Python 3, Qt5, PyQt5.

Program

Johan

Johan är för mig flera olika saker.

Johan började som den samling filer som tillsammans motsvarar den del av den gamla Holger6-databasen som jag utnyttjade. För varje person och för varje par finns en fil, skriven i klartext och organiserad med XML-taggar.

Johan är ett sätt att i operativsystemets filsystem och katalogstruktur spara filer av andra filtyper som knyts till person eller personer med hjälp av filsystemets funktioner.

Min Johan-databas är summan av alla dessa filer liggande i sin katalogstruktur.

Johan är också ett paket av löst sammanhållna program, skrivna i Python, för

Linux och Windows.

Med Johan har jag fått det verktyg jag trivs att släktforska med. Och nästan alla av de CD-skivor, program och abonnemang jag köpt för släktforskningen går att köra under Linux med hjälpprogrammet Wine (http://www.winehq.org/).

CD-skivorna Dödboken. Befolkningsregistren 1890, 1900, 1970, 1980 och Stockholmsskivorna (Gamla Stan, Söder m.fl) går också att köra under Wine.

Men jag har inte klarat att tillfredsställande köra Visual Basic-progam med Wine, varken mina egna ovanstående eller "Nordiska Kalendrar".

Visual Basic-progam trilskas under Wine så räddningen har fått bli VirtualBox, ett program som skapar en virtuell dator på mitt linuxskrivbord. I denna har jag installerat Windows 2000 och kan då köra dessa VB-program.


Senast ändrad 2017-06-04