www.sijohansson.com

Hem -> Släktforskning -> Hagman - Fotografer -> Fredrik Hagman

Olof Fredrik Hagman


  Åren 1868 - 1880 i östra delen av Skåne
  Åren 1881 - 1893 i Landskrona och Helsingborg
  Åren 1894 - 1901 i Malmö, Simrishamn, Hässleholm, Sävsjö, Svedala, Sösdala, samt 1902-1904 i Hässleholm
  Åren ca 1902 - 1910 Fredrik i Borrby
  Åren ca 1902 - 1922 Hermine i Osby
    Utdrag från kyrkoarkiv     (.odt-filer öppnas med openoffice.org, hämta svensk version här,
.pdf-filer öppnas med lämplig pdf-läsare.)

Med denna sida, som nu svällt till ett helt paket av sidor, vill jag förmedla någon kunskap om fotograffamiljen Hagman samt visa ett antal bilder tagna av Fredrik, Hermine och deras barn.

Samtidigt ger bilderna tillsammans en uppfattning om hur fotograferandet utvecklades och hur modet för porträttbilder ändrades under årtiondena.

De bilder jag själv har haft tillgång till är mestadels skannade med bildsida och baksida vardera vid 800 dpi med 8-bitars upplösning av de tre grundfärgerna och sparade som TIF-filer på oftast 10 - 20 MBytes. Vitbalans, gamma och kontrast har jag försökt hantera försiktigt.

En del gamla bilder har mycket låga kontraster. Jag har försökt göra bilderna något mera njutbara utan att tappa den gulnade tonen hos de gamla bilderna.

För denna visning på nätet har jag samplat ner bilderna till 600 pixlar för det största måttet av längd eller bredd och sparat dem måttligt JPG-komprimerade vid 50 à 100 kbytes per bild. Några få bilder har fått andra mått.Jag har på några ställen, med tydlig referens till källan, länkat in enstaka bilder från "Porträttfynd" på nättidningen Rötter.
På några ställen har jag infogat referenser i form av länkar till ytterligare porträttfyndsbilder.

Tyvärr är baksidorna av korten på Porträttfynd inte avbildade, ibland inte ens hela framsidorna av korten.Fotomuseet i Osby har en Hagman-sida med några bilder från de två perioderna med Hagmanverksamhet i Osby.
Jag har på några ställen lagt in länkar till bilder på Fotomuseets Hagman-sida.
Senast ändrad 2009-02-13